Na een onderbreking door Covid 19, waardoor we vorig jaar niet naar het buitenland zijn afgereisd, hebben we in 2021 een reis geboekt naar Thasos. 

Thasos (435 km² ) is een Grieks eiland in het noordoosten van de Egeïsche Zee, vlakbij Turkije. Het maakt deel uit van de archipel van de Noordelijke Sporaden en is het meest noordelijke grote Griekse eiland.

Het eiland heeft ongeveer 13.500 inwoners, die in negen dorpen wonen. De grootste en hoofdstad havenstad op Thassos is Limenaria

Het eiland wordt vooral bezocht door Bulgaren en Roemenen. Waardoor de prijzen in de restaurants nog heel goedkoop zijn.

Thassos bereik je door vanuit Griekenland (luchthaven) met de bus naar de haven Kavala te rijden. Daar wordt je dan met de boot overgezet naar Thasos.

Hotel Alexandra Golden - Golden beach

Ons verblijf was gedurende 14 dagen in hotel Alexandra Golden. Hotel met meerdere zwembaden en goed gelegen op een paar 100 meter van het zandstrand en de zee. Ook centraal gelegen naast tal van restaurants en winkeltjes. We verbleven er in het nieuwe gedeelte. Goed hotel waar je ook enkel onbijt kan nemen. Voldoende keuze.

Berg Ipsarion

De berg Ipsaron is een berg op het Griekse eiland Thassos. Mount Ipsaron is een imposante berg met steile hellingen, oplopend tot een hoogte van 1.204 meter. Het is een van de drie bergen op het eiland en is al eeuwenlang een belangrijk herkenningspunt voor zeilers. De berg stond in de oudheid bekend als "Ipsaron" of "Ipsarion" (Oudgrieks: Ἰψάρων). De naam komt van het oude Griekse woord "ἴψαρ" wat "branden" betekent. De naam "Mount Ipsaron" werd in 1835 bedacht door de Britse cartograaf William Martin Leake. De berg Ipsaron maakt deel uit van het Thassos-massief dat bestaat uit 25 bergen verspreid over het eiland. De berg Ipsaron ligt in het zuidelijke deel van Thassos, direct ten noordoosten van Kalamata. Het is van groot geologisch en ecologisch belang omdat het de eerste berg was die in Griekenland werd beklommen vanaf het vasteland van Europa.

Panagia

Panagia is een traditioneel bergdorpje in het noordelijke deel van het eiland Thassos. Het ligt aan de voet van een berg en heeft ongeveer 600 inwoners. De huizen zijn er gebouwd in Macedonische stijl, mooie witte huizen met stenen dakpannen zijn er kenmerkend. Het ligt in een groene omgeving met bijna overal stromend water in de straten. Er is de liefdesfontein, de winkeltjes, cafés en restaurants.

Het dorp is beroemd om zijn kerken: Panagia (Maagd Maria) en Agios Ioannis (Sint-Jan). Deze laatste werd in 1846 gebouwd door de lokale bevolking die God wilde bedanken voor het redden van een epidemie die het eiland had getroffen.

Lake Maries

Het enige meer van Thassos ligt in het dorp Maries. Het is een kunstmatig meer met dichte vegetatie. Het ligt hoog in de berg, 3 km van het dorp Mariеs en 15 m van de zee. Het gedeelte van de weg van Maria naar het meer is niet geasfalteerd. Het meer is omgeven door dichte dennenbossen en de lucht is het hele jaar door erg fris en koel.

Kastro

Kastro is een klein dorpje in het binnenland van het Griekse eiland Thasos. Het wordt verondersteld het oudste dorp van het eiland te zijn. De dorpsnaam komt van het oude kasteel dat hier stond om de inwoners te beschermen. Het dorp ligt in het midden van het eiland, op een hoogte van 450–500 m boven zeeniveau. 

Het dorpje was lange tijd een spookstad. Het heeft een ossuarium (knekelhuis) waar beenderen van overledenen worden bewaard. Het ossuarium is niet meer toegangkelijk voor het publiek omdat er schedels werden gestolen.

Marble Beach

Marble beach heeft zijn naam niet gestolen. Het strand bestaat namelijk uit witte marmersteentjes die afkomstig zijn van de marmergroeven in buurt. De weg naar dit strand is via een heel stoffige weg.

Theologos

Theologos is een van de oudste dorpjes op het eiland Thassos. Het is een door de overheid beschermd dorp om de historische en culturele waarden te behouden. Huizen die nieuw gebouwd worden moeten aan bepaalde normen voldoen om gebouwd te mogen worden. Er wonen 800 inwoners. Men heeft er ook een kleine waterval. 

De mensen die in dit historische dorp wonen, zijn erg trots op hun cultureel erfgoed en ze proberen het te behouden door ervoor te zorgen dat hun kinderen over het verleden leren.

Er zijn veel oude gebouwen, kerken, kloosters en andere bouwwerken die al die jaren bewaard zijn gebleven dankzij de lokale bevolking die er voor zorgt.

Alyki

Alyki is een klein dorp in het noordoostelijke deel van het eiland Thassos. Het dorp ligt aan de zuidkust en is omgeven door heuvels. Het heeft een bevolking van ongeveer 500 mensen. De belangrijkste attractie van het dorp is het lange strand en de schilderachtige omgeving.

Eten en drinken

Griekenland is de thuisbasis van enkele van de beroemdste gerechten en dranken ter wereld, zoals moussaka en souvlaki, retsina, ouzo en metaxa. De Griekse keuken wordt ook sterk beïnvloed door de nabijheid van de Middellandse Zee, die zorgt voor verse zeevruchten zoals octopus en inktvis.

De meeste restaurants in Thassos bieden lekker eten aan en dit aan een zeer goedkope prijs. De reden daarvoor is omdat Thasos heel veel bezocht wordt door Bulgaren en Roemenen.