Oia (uitspraak Ia) is met zijn 700 inwoners een stuk kleiner dan Fira maar zeker niet minder gezellig. Oia was vroeger een economisch centrum met een bloeiende zeevaart en overvloedige visvangst. De aardbeving van 1965 veranderde deze stad in een grote puinhoop en het werd een verlaten oord. Maar Oia heeft zich herpakt en is nu weer een winstgevend stukje grond, niet meer door de zeelieden en de visvangst maar wel door de kunstwinkeltjes, knusse hotels en lekkere restaurants. Oia is nu de meest idyllische vakantieplaats op Santorini.

Foto's

Zonsondergang

Oia staat bekend om zijn gecommercialiseerde zonsondergang, een zonsondergang die nergens anders ter wereld zijn gelijke kent. Ook wij zijn met een excursie dit wereldwonder gaan bekijken. Je hebt in Oia blijkbaar een bepaalde plaats waar je deze gebeurtenis in volle glorie kan gaan bewonderen, het was de bedoeling dat wij dit ook gingen doen. Maar dat was buiten onze gids Maggie gerekend, zij wist ons te vertellen dat we dit niet konden doen aangezien we anders niet op tijd terug gingen zijn in de bus. Bijgevolg hebben we dit "uniek" schouwspel vanop de ongezellige parkingplaats voor de bussen bekeken, romantisch is wel iets anders dacht ik. En wat die zonsondergang betreft, sorry hoor, maar die zie je ook aan de kust in Blankenberge, het is echt niet specialer dan op een andere plaats.

Excursie

Je kan dus ter plaatse een excursie met de bus boeken naar Oia, maar als je echt ten volle wil genieten van Oia en de bijbehorende zonsondergang dan is het aan te raden om op eigen kracht naar daar te rijden (bv. gehuurde auto of brommer, taxi). Enkel op die manier kan je er op een rustige manier rondwandelen en een restaurantje meepikken. Zorg er wel voor dat je vroeg genoeg aankomt in Oia want de beste plaatsen in de restaurants en om de zonsondergang te bekijken zijn heel snel volzet.

Onze bus

Onze excursie met de bus naar Oia verliep vlot, in het terugkeren was het wel nogal een wirwar van mensen. Je moest een andere bus nemen dan degene waarmee je naar Oia gereden was, iedereen was aan het zoeken naar de juiste bus. Eenmaal wij op de bus zaten bleek dat de buschauffeur niet wou vertrekken omdat er 2 mensen te veel op zaten dan dat de administratie vermeld had. Er volgde een discussie tussen onze gids Maggy en de buschauffeur maar het haalde niets uit, er moesten 2 mensen van de bus. Aangezien onze gids Maggie al eerder persoonlijk contact met ons had gehad vroeg ze of wij niet wilden overstappen naar een andere bus. We hebben ons goed hart maar getoond en we zijn verhuisd.