Het Vaticaan heeft een enorme invloed en macht, welliswaar geen politieke. Achter zijn muren, die ooit gebouwd zijn om plunderende Sarcenen een halt toe te roepen, ligt een klein stedelijk patroon. Vaticaanstad heeft eigen posterijen, een juridisch systeem, apotheek, benzinestation, spoorwegstation en een speciale politie-eenheid de Zwitserse Garde. Het kleine land brengt een invloedrijk dagblad uit (de Osservatore Romano) en heeft radio-uitzendingen in verschillende talen. De Kerk regeerde ooit over een groot deel van Italië, maar tussen 1860 en 1870 werd de Kerkelijke Staat veroverd door Piemontese troepen. In de 9de eeuw liet paus Leo IV een muur rond het Vaticaan optrekken. Een deel van deze muur is nog steeds intact en verbindt het Vaticaan met de Engelenburcht (Castel Sant' Angelo). Een groot deel van Vaticaanstad bestaat uit het Vaticaans Museum (Musei Vaticani). De belangrijkste onderdelen zijn de Zalen van Rafaël, de Sixtijnse kapel, het Pio-Clementijnse Museum, de Pinacotheek, het Museo Gregorio Profano, het Egyptische Museum en het Etruskisch Museum.

Als de paus in de stad is

Wanneer de paus in Rome is dan verschijnt hij op zondag bij één van de ramen van het apostolistisch paleis met de pauselijke vertrekken om de gelovigen te zegenen.

Een lange rij wachtenden voor u ...

Ook wij gingen het Vaticaan gaan bezoeken, althans dat waren we van plan. Ondanks het vroege uur van aankomst stond er helaas reeds een lange rij aan te schuiven, zeker 500 meter toeristen na elkaar! Dat was ons toch iets te lang, ik heb dan maar enkel een foto genomen van diegene die meer geduld hadden (of de dieper gelovigen) dan ons...

Foto