Dit plein wordt soms omschreven als één van de mooiste pleinen ter wereld, en niet onterecht! Het is ovaal van vorm omdat het gebouwd is op de resten van een Romeins atletiekstadion, het Stadio di Domiziano dat dateert uit de tijd van keizer Domitianus. Je kan er eten en drinken of op het plein kunstwerken aankopen. Maar dit plein is toch wel het meest bekend omwille van zijn drie fonteinen.

Foto's

Fontana dei Quattro Fiumi

In het midden van het plein staat de Fontana dei Quattro Fiumi (de Vierstromenfontein). Het is een werk van Bernini in opdracht van paus Innocentius X, die daarme het aanzien van de Palazzo Pamphili wilde vergroten. De beelden, die gebouwd werden door een groep leerlingen naar een ontwerp van Bernini, symboliseren de rivieren van de toen bekende vier werelddelen: de Donau in Europa, de Nijl in Afrika, de Ganges in Azië en de Rio de la Plata in Amerika. Deze fontein was voltooid in 1651.

Foto's

Fontana del Moro

Deze Morenfontein is uit het einde van de 16de eeuw afkomstig, de fontein is van Giacomo della Porta maar de centrale figuur is van Bernini. In 1653 gaf paus Innocentius X aan Bernini de opdracht om de fontein te restaureren. Hij maakte een krachtig ontwerp van de centrale figuur van de Moor. De tritons en de beelden op de rand van de bekken dateren uit de 19de eeuw.

Foto's

Fontana del Nettuno

Dit is de Neptunusfontein en dateert eveneens uit het einde van de 16de eeuw, maar het beeld van Neptunus in het midden en de figuren om hem heen zijn van de 19de eeuw.

Foto