Het Pantheon is het oudste Romeinse monument in de stad, gebouwd tussen 118 voor Christus en 25 na Christus. Het was een tempel ter ere van de twaalf Olympische goden. Het Pantheon werd opgetrokken op de plaats van een andere tempel die door generaal Marcus Agrippa werd gebouwd. De reden waarom het Pantheon nu nog bestaat is het feit dat het in 608 na Christus een kerk werd, daardoor werden de stenen niet gestolen.

Foto's

Schitterend interieur

Het Pantheon bestaat uit drie delen: de portico, de cilinder en de koepel. Het interieur is schitterend. In de wanden van cilinder zijn zes nissen aangebracht waar oorspronkelijk beelden van de belangrijkste goden stonden. Daartussen staan acht altaren die geflankeerd zijn door marmeren zuilen. De vloer is gerestaureerd in 1872 waarin gekleurde geometrische patronen uit de oudheid te zien zijn. Het hoofdgebouw is een koepel waarvan de hoogte gelijk is aan de diameter met in het midden een oculus in het plafond om zowel de zon als de regen door te laten. In de gekleurde marmeren vloer ligt een afwateringssysteem naar origineel Romeins ontwerp.

Begraafplaats

Er zijn verschillende leden van het Italiaanse koninklijk huis begraven (zoals de 19de eeuwse koningin Vittorio Emanuele II en Umberto I), maar ook kunstenaars (zoals schilder RafaĆ«l). Dat er ook kunstenaars begraven liggen is niet zo verbazingwekkend aangezien het Pantheon eeuwen lang geassocieerd is met kunst. De beroemde kunstenaarsgroep van Rome, de Accademia dei Virtuosi, heeft er zijn hoofdkwartier gehad.