Het Forum Romanum was het middelpunt van het Romeinse Rijk. Oorspronkelijk was het een gewone markt, maar rond de 2de eeuw werd dit het politieke, commerciële en religieuze hart van de republiek Rome. Politici gaven er hun toespraken en woonden de vergaderingen van de Senaat bij. Handelaars deden er goede zaken, priesters brachten er offers, er werden inkopen gedaan en de mensen kwamen er om het laatste nieuws onder elkaar uit te wisselen.

Foto's

Het verval van het Forum

Toen de macht van het Romeinse Rijk afbrokkelde, raakte het Forum in verval. In de 5de eeuw na Christus werd het Forum verlaten en werd het gebruikt als graasland met de naam Campo Vaccino (koeienweide). De marmeren tempels werden geplunderd en omgebouwd. Pas in de 19de eeuw begon men met het opgraven van het oude forum Romanum.

Vestaalse maagden

Het meest indrukwekkende gebouw van het Forum is de Tempel van Vesta. Daar bevond zich de "heilige vlam" van Rome. Men dacht toen dat er vreselijke dingen met de stad Rome zouden gebeuren als het vuur in de tempel zou uitgaan. De vlam werd bewaakt door zes Vestaalse Maagden die al op zeer jonge leeftijd (tussen de 6 en 10 jaar) intraden in het "Huis van de Vestaalse Maagden". Ze woonden 30 jaar lang in dit huis, een soort klooster achter de tempel waar ze genoten van veel respect en privileges. Maar ze waren wel onderworpen aan heel strenge regels, als het heilige vuur uitging, of als men ging twijfelen aan hun maagdelijkheid, dan werden ze levend ingemetseld.