De Engelenburcht heeft een lange geschiedenis. Het is als mausoleum gebouwd door keizer Hadrianus maar pas voltooid door de opvolger Antonius Pius. Na de val van het West-Romeinse rijk heeft het dienst gedaan als fort, gevangenis, pauselike vluchtplaats en heeft zelfs als toneel van de laatse acte van Puccini's opera Tosca.

Foto's

Verschijning van aartsengel Michaël

Het kasteel kreeg de naam Engelenburcht aan het eind van de 6de eeuw. De inwoners van de stad leden in die tijd onder de pest. Terwijl paus Gregorius de Grote aan het hoofd van een massale processie liep naar de Sint Pieter zag hij aartsengel Michaël boven het fort verschijnen en zijn zwaard in zijn schede steken, als teken dat de plaag over was. Als dank werd toen een beeld van de aartsengel op het mausoleum gezet, vandaar de naam Castel Sant'Angelo (Engelenburcht).

Vlaamse beeldhouwer

Het bronzen beeld dat nu op de burcht staat is van de Vlaamse beeldhouwer Pieter Verschaffelt uit de 18de eeuw, het vervangt een ouder stenen beeld van Raffaele da Montelupo dat nu in één van de binnenplaatsen staat.