Wie naar Rome reist heeft deze stad niet gezien als hij het beroemde Colloseum niet bezocht heeft. Het Colloseum heette oorspronkelijk Amphitheatrum Flavium, het was een onderdeel van de campagne van de keizerlijke familie om een goed imago te vestigen. De naam van het Colloseum kan geïnspireerd zijn op de kolossale afmetingen van het theater maar kan ook een afgeleide zijn van een groot bronzen beeld dat in de buurt stond. Het Colloseum diende voor gevechten en kon zelfs onder water gezet worden om er scheepsgevechten te houden. De arena had een houten vloer die bedekt was met zand om het bloed en de stank te absorberen. Bij te warm weer kon er een groot zeildoek (Velarium) over het theater gespannen worden. De film Gladiator uit 2000 met in de hoofdrol Russel Crow speelt zich grotendeels af in het Colloseum. Het is een Amerikaanse film die zich afspeelt in de Romeinse tijd, een zeer goede film die je beslist moet gezien hebben.

Foto's

Gladiatoren

Het Colloseum werd gebruikt als publiek amusement. Het publiek kwam er kijken naar gladiatoren die met elkaar een gevecht aangingen of met wilde dieren tot de dood er op volgde. Wie aan de dierengevechten in het Colloseum denkt stelt zich meestal leeuwen en tijgers voor, maar onder de duizenden dieren die tijdens de festiviteiten werden gedood bevonden zich ook nijlpaarden, olifanten, hyena's, wilde paarden, elanden, giraffen en zebra's. De festiviteiten konden maanden duren en bestonden uit verschillende onderdelen: jachtpartijen in de ochtend, openbare terechtstellingen rond de lunchtijd en gevechten tussen de gladiatoren in de middag. De gladiatoren werden geselecteerd onder veroordeelde criminelen, slaven en krijgsgevangenen. Ze werden in verschillende categorieën onderverdeeld. Sommigen gingen het gevecht aan in een zware wapenuitrusting met zwaard en schild, anderen waren enkel bewapend met een dolk en een armbescherming, tenslotte waren er nog die enkel een net en een drietand hadden om zich te verdedigen. "Ave Caesar, morituri te salutant" (Heil Caesar, zij die gaan sterven groeten u), zo riepen de gladiatoren tijdens de ochtendparade die dezelfde dag moesten vechten voor hun leven. Uiteraard hoopten ze allemaal om levend uit de strijd te voorschijn te komen en de prijs te winnen voor hun overwinning, maar meestal betekende een overwinning dat je weer moest vechten. De weinigen die niet meer hoefden te strijden die kregen een lauwerkrans en mochten van hun vrijheid genieten.

Aantal toeschouwers

Over het aantal toeschouwers dat het Colloseum kon bevatten bestaat er discussie, maar de meeste schattingen liggen rond de 50.000 mensen. Er waren in ieder geval drie rangen: ima (de laagste), media (de middelste) en summa (de hoogste rang), er was ook nog een gedeelte met staanplaatsen helemaal bovenaan. Hoe hoger je stond hoe lager op de maatschappelijke ladder, bovenaan stonden de slaven, de vrouwen en de armen. Sommige delen waren gereserveerd voor bepaalde groepen zoals soldaten, ambtenaren, buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, studenten met docenten, enz... De toeschouwers gingen de arena binnen via 80 toegangen op de begane grond en verdeelden zich dan via 160 doorgangen naar hun toegewezen zit- of staanplaats op één van de niveau's.