Ijsland is een land van ruwe natuur, watervallen, lavavelden en geisers van de vulkanen. Dit mochten we tijdens ons korte bezoek uiteraard niet missen, we boekten in Belgiƫ dan ook de uitstap de "Gouden cirkel", waarbij ook een bezoek aan de geisers hoort.

Foto's

Stori Geysir

Naar deze geiser zijn alle andere geisers in de wereld vernoemd, inclusief de keuken- en badgeisertjes. Vroeger spoot deze geiser ieder halfuur een waterstraal van 40 tot 60 meter hoog, in de 20ste eeuw leek deze geiser echter uitgeput en dood. Een tijd lang bracht men deze geiser op feestdagen en bij staatsbezoeken terug tot een uitbarsting door het toevoegen van 50 kg zeep. Na twee grote aardbevingen, in juni 2000, is hij echter weer tot leven gewekt maar is wel een stuk minder actief dan toen en op onregelmatige tijdstippen.

Strokkur

De Strokkur is de actiefste geiser in het geothermische gebied Haukadalur, zijn erupties zijn krachtig en soms ook verschillende keren na elkaar. Hij spuit om de 5 tot 10 minuten een 25 meter hoge fontein en is daarmee een belangrijke toeristische trekpleister.