Reykjavik, de hoofdstad van Ijsland, waar het zelden warmer wordt dan 16 graden. Daar gingen wij naar toe in 2011 als citytrip. Ik bibberde al op voorhand, had mijn warmste trui meegenomen en speciaal voor deze trip een windstopper van Jack Wolfskin aangeschaft. Dagen voor ons vertrek hield ik het weer in Ijsland nauwlettend in het oog, de webcams waren confronterend, er lag sneeuw, het regende, de mensen haastten zich over de wegen, het was er echt een rotweer.

Foto's

Op 6 mei 2011 arriveerden we voor onze citytrip in Ijsland, op de luchthaven van Keflavik. Het was even zoeken naar de Flybus die ons naar het hotel zou brengen. De weg ernaar was zo goed als onbewoonbaar, een rotsachtig landschap begroeid met grassen en mos. Ik dacht bij mezelf, wat doe ik hier? Waar ben ik toch terechtgekomen? Naarmate we het centrum van Reykjavik naderden veranderde de omgeving, het begon er meer en meer uit te zien als een leefbare omgeving met meer groen en huizen, jawel, ik herkende een stad.

 

Het tij keerde gelukkig snel, het was er helemaal niet zo koud meer, integendeel, de weergoden hadden de ijslanders maandenlang bestookt met sneeuw, regen, en een kille wind, maar dat was sinds enkele dagen volledig omgeslagen. De zon scheen en liet zich volledig gaan, het was er best een aangename temperatuur, mensen zaten buiten op een terrasje te eten of te drinken. Mijn dikke warme trui, waar ik nauwelijks nog een plaatsje voor had in mijn bagage, bleek een verloren moeite.

Tijdens ons verblijf van enkele dagen konden we natuurlijk slechts een klein deel van het land verkennen, de bezienswaardigheden van de stad Reykjavik met de Hallgrimskirkja, Perlan, het Hofdi huis, Skalholt, Solfar en enkele natuurfenomenen gaan bewonderen zoals Thingvellir, de geisers, de gouden waterval en walvissen spotten op de Atlantische Oceaan.

Wist je dat?

  • De huizen in Reykjavik bestaan vooral uit beton en golfplaat.
  • De zangeres en wereldster Bj√∂rk afkomstig is van Ijsland, ze woont nu in Londen.
  • Er geen mieren voorkomen op Ijsland.
  • De Poolvos er het enige autochtone landzoogdier is, alle andere zoogdieren zijn met opzet of per ongeluk ingevoerd.
  • Het er in de zomer niet donker wordt.
  • Dat alleen de kuststrook in Ijsland bewoond is.
  • Het eiland is 130.000 vierkante kilometer groot en heeft nauwelijks 300.000 bewoners.