De Kon-Tiki in Oslo is het originele vlot van de Kon-Tiki-expeditie dat wordt tentoongesteld in het museum. Heyerdahl geloofde dat mensen uit Zuid-Amerika zich zouden hebben kunnen vestigen in Polynesië vèr voor de tijd van Columbu. Het doel van de Kon-Tiki-expeditie was om met behulp van materialen en technologieën die beschikbaar waren voor de mensen uit die tijd, aan te tonen dat deze reis mogelijk was. Thor Heyerdahl had echter wel apparatuur zoals een radio, horloges, sextant, messen en andere metalen voorwerpen aan boord. De Kon-Tiki werd bemand door zes mannen, vijf Noren en één Zweed.

Thor Heyerdahls boek over zijn ervaringen werd een bestseller. Er is in 1950 een documentaire en in 2012 een film over de expeditie gemaakt.

Constructie van het vlot

Het grootste gedeelte van het vlot was samengesteld uit negen balsa boomstammen tot 14 meter lang, 60 cm in diameter, vastgesjord met 3 cm dik henneptouw. Achter de grote mast was een hut gebouwd van gevlochten bamboe 4 m lang en 8 m breed was en ongeveer 1,5 m hoog, bedekt met bananenblad en riet. Op de achtersteven was een 6 m lang roer van mangrovehout. Het grootzeil was 4,6 m bij 5,5 m.

Terwijl de expeditieleden bezig waren met de constructie van het vlot in Peru, kregen zij van scheepvaartdeskundigen weinig bemoedigende commentaren. Thor Heyerdahl schrijft dat de deskundigen die kwamen kijken, voorspelden dat het vlot de verkeerde afmetingen had. Het zou in de eerste de beste storm kantelen en breken. Het balsahout dat ze gebruikten zou na een maand doortrokken zijn van zeewater en zinken. Het hutje zou bij storm overboord geblazen worden en ze zouden het in ieder geval niet overleven omdat de menselijke huid het zoute water niet zou kunnen verdragen dat tijdens een maandenlange reis onvermijdelijk tussen de stammen doorsijpelde.  Niets van de voorspelde rampen is uitgekomen, het vlot doorstond de overtocht.

Levensmiddelen

Als leeftocht namen de mannen 250 liter zoet bronwater in bamboebuizen mee. Als levensmiddelen 200 kokosnoten, zoete aardappelen, fleskalebassen en andere vruchten en wortels. Verder kregen ze noodrantsoenen mee van het Amerikaanse leger die ze mochten gebruiken, mits ze over bruikbaarheid zouden rapporteren. Onderweg hebben zij in enorme hoeveelheden vis gevangen en verorberd.