Het Malta National Aquarium-project is verdeeld over ongeveer 20.000 vierkante meter en bestaat uit een aquarium, een openbaar aangelegde belvedère aan de boulevard, een parkeergarage met meerdere verdiepingen, faciliteiten voor lokale duikscholen, horecagelegenheden waaronder een strandclub, een merchandise-outlet en een toerist informatiekiosk. Het Malta National Aquarium heeft 41 tanks, waaronder reptielen, insecten en amfibieën, onder andere mediterrane vissen, waaronder vissen die veel voorkomen in de Maltese wateren, samen met replica's van historische artefacten die men kan vinden in de zeeën rond de Maltese eilanden.

De hoofdtank van het aquarium herbergt soorten uit de Indo-Stille Oceaan, waaronder zwartpunthaaien, zebrahaaien, luipaardhaaien, bamboehaaien, roggen, palingen en andere exotische soorten. De hoofdtank heeft een diameter van ongeveer 12 meter en heeft een doorlooptunnel waarmee bezoekers de vis van dichtbij kunnen bekijken.

Alle tanks hebben een vakkundig thema om de onderwateromgeving na te bootsen. Extra kenmerken van het openbare aquarium zijn een laboratorium, een voedselbereidingsruimte en quarantainevoorzieningen.

Het Malta National Aquarium-complex bevindt zich in een iconische gebogen schaalstructuur in de vorm van een zeester. De aangrenzende promenade biedt extra recreatiemogelijkheden voor voetgangers, waaronder een kinderspeelplaats.

Leerzaam

Het Malta National Aquarium werkte samen met het iLearn Biology Team om educatieve programma's op hoog niveau voor te bereiden in overeenstemming met het nationale Maltese curriculum. Ze bieden ook curricula-gerelateerde activiteiten aan met het onderwijsteam van Aquarium als aanvulling op het bezoek van de studenten.

Men bied een scala aan openbare lezingen die het bewustzijn over essentiële kwesties zoals zwerfafval, verlies van soorten en natuurbehoud helpen bevorderen.

Milieu

Het doel is om de leidende entiteit te zijn voor het behoud van het zeeleven en zijn omgeving. Dit doen ze door de bezoekers en medewerkers een gevoel van verantwoordelijkheid voor het milieu bij te brengen.

Door samenwerking met verschillende lokale ngo's hebben ze een aantal projecten uitgevoerd om het bewustzijn en onderwijs onder zowel schoolkinderen als volwassenen te bevorderen.