Lanzarote

Lanzarote telt bijna 150.000 inwoners en wordt jaarlijks door meer dan 2 miljoen toeristen bezocht. Witte huizen met groene deuren en ramen vormen een harmonisch geheel, dat door geen enkele reclame verstoord wordt. Op 1 december 1730 barste de aarde open en schoten vlammen in de lucht die 19 dagen onafgebroken bleven branden. Een paar dagen later opende zich een nieuwe kloof waaruit woedende lavastromen tevoorschijn kwamen. Deze eruptie duurde uiteindelijk 6 jaar en zou het uiterlijk van het eiland volledig veranderen.

In 2012 was onze vakantie naar Lanzarote. Wij verbleven in het uitstekende hotel Iberostar Lanzarote park
Wat vooral opviel was de wind in Lanzarote, waardoor de warmte heel draaglijk was, behalve op windstille dagen.
Een uitstapje naar Teguise en Jameos del Agua is zeker een aanrader!

Fuerteventura

Plan ook even een daguitstap naar het buureiland Fuerteventura. Dit kan via de veerboot in Playa Blanca, de overtocht naar Corralejo duurt ongeveer een half uurtje, afhankelijk van welke boot je neemt.

Ben je gevoelig aan zeeziekte? Neem dan de grootste boot, die liggen toch stabieler op het water. Zelf ben ik, met bijna iedereen aan boord, verschrikkelijk zeeziek geworden tijdens onze terugtocht naar Lanzarote. De oceaan was vrij woelig, de golven sloegen letterlijk over de boot heen.

Wijn

De meest geliefde wijn is de droge, witte en fruitige Malvasia seco. Deze wijn heeft een laag alcohol- en zuurgehalte en past uitsteknd bij visgerechten, maar ook bij rijst en pasta. De tegenganger is de Malvasia dulce, die wordt gedronken als aperitief of dessertwijn.

Timanfaya

Op 1 december 1730 tussen 21 en 22 uur barste de aarde op Lanzarote plotseling open. Dichtbij de Timanfaya verscheen een reusachtige berg, er schoten vlammen in de lucht en deze brandden 19 dagen onafgebroken. Een andere kloof spoot lavastromen over de dorpen heen. Het uiterlijk van Lanzarote veranderde helemaal. De enige verslaggever was de pastoor Don Lorenzo Curbelo. De erupties hielden 6 jaar aan, een derde van het eiland werd bedolven onder het vloeibare gesteente en de vruchtbare velden verdwenen in as.

De vulkaan slaapt alleen maar

Dat de vulkaan niet uitgestorven is maar enkel slaapt wordt bewezen met een demonstratie op de berg Hilario. Daar werd een gat in de grond gegraven, de emmer water die men erin giet verandert na enkele seconden in een spuitende geiser (zie filmpje). De aarde gloeit werkelijk een paar meter onder het oppervlak (op een diepte van 6 meter is het al 400 graden!). De steentjes die op de berg liggen voelen werkelijk heet aan, je kan ze amper vasthouden in de hand. Het restaurant op de berg maakt voor de bereiding van het eten trouwens gebruik van de hitte die de berg uitstraalt, zonder hulpmiddelen, zelfs zonder lucifers slagen zij erin om vlees te grillen op een rooster boven een gat.

Tip!

Op de berg zelf is het héél koud en waait het enorm. Warme kledij meedoen is zeker aan te raden.

Video Timanfaya

Puerto del Carmen

Puerto del Carmen is het grootste en bekendste vakantiecentrum van Lanzarote, meer dan 60% van de toeristen brengen er hun vakantie door, dat is vooral te danken aan de prachtige zandstranden.

Playa Blanca

Een paar decennia geleden was Playa Blanca nog een stoffig vissersdorp waar niet eens tien families woonden. Er waren nooit twee auto's tegelijkertijd in het dorp aanwezig. De waterleverancier kwam één keer per week en de bestelwagen van de Turkse handelaar slechts vier keer per jaar.

In de jaren '60 kwamen de eerste vreemdelingen aan uit Puerto del Carmen en Costa de Teguise. Een paar vissersgezinnen begonnen hun huizen te verhuren en al snel waren er meer taxichauffeurs, obers en keukenhulpjes dan landbouwers en vissers.

Nu telt Playa Blanca zo'n 7000 inwoners, met zijn witte huisjes strekt het zich kilometerslang uit langs de kust. Het is uitgegroeid tot een internationaal vakantiecentrum dat niet zo hectisch is als Puerto del Carmen.

In de haven liggen plezierboten, veerboten en visserssloepen. De café's en restaurants rijgen zich aan elkaar en de hoger gelegen straten zijn autovrij.

Markt Teguise

Teguise, witgekalkte huizen uit de 16de en 17de eeuw die uitstekend bewaard zijn gebleven. Als u interesse hebt in de architectuur en wilt genieten van de goede oude sfeer dan ga je best wel op een weekdag, want zondag is het marktdag en heerst er in de straten een redelijke drukte.

Verlaat ook even de markt en ga de winkeltjes binnen, heel mooie winkeltjes! Hieronder zie je enkele foto's en ook filmpjes.

Video Markt Teguise

Kamelenrit

Tijdens de busrit naar Timanfaya wordt ook een stop gemaakt aan het "dromedarisstation". Daar wachten meer dan 200 dieren om de toeristen 20 minuten lang door het vulkaaneiland te vervoeren. Stelt helemaal niets voor, je waant je een kind op de paardjesmolen, maar het hoort er nu eenmaal bij. Bekijk ook even het filmpje.

Video kamelenrit 

Jameos del Agua

Foto's en filmpjes van één van de grootste attracties van het eiland, Jameos del Agua. Het is een vulkaantunnel ten noorden van Arrieta die met de Cueva de los Verdes een gemeenschappelijk grottensysteem vormt.

Men kan er afdalen naar een meer dat ondergronds verbonden is met de zee. In dit meer leeft de Albinokrab, ze is 3 centimeter groot en is bijna blind. Normaal vindt men deze krab enkel terug op een diepte van 1000 meter, blijkbaar spoelde deze witte krab door een aardverschuiving aan in dit meer.

Jameos del Agua is een totaalspektakel, in de grotten is een bar, er is een heel mooie kunstmatig aangelegde lagune. Er is ook een ondergronds auditorium dat wordt gebruikt voor klassieke concerten en jazzoptredens.

Video Jameos del Agua 

Hotel Iberostar

Enkele foto's en filmpjes van Hotel Iberostar Lanzarote Park. Absoluut geen kritiek op dit hotel. Het is gelegen vlak aan het strand en de promenade, op wandelafstand van het centrum. Voor kinderen is er ruime animatie voorzien. Het hotel is niet voorzien van airco, maar dat was ook niet nodig, de wind zorgt beslist voor de nodige afkoeling. Op vrijdag was er geen bedopmaak.

Het hotel heeft 113 kamers, 219 familiesuites, 4 openluchtzwembaden, 3 gebouwen met 3 verdiepingen, gratis ligstoelen en parasols aan de zwembaden, en niet te vergeten... de keuken is er echt zéér goed! 

 

Videp hotel Iberostar