Vakantie Kroatië, Dubrovnik 2013
Cindy en ik gingen voor onze zomervakantie 2013 naar Dubrovnik, Kroatie. Een mooi land dat absoluut de moeite waard is om te bezoeken.
Hoge werkloosheid
De toeristische periode is vanaf april tot september, daarna is alles gesloten, enkel de vijfsterrenhotels zijn nog open. Onze nederlandstalige gids Mario werkt 6 maand per jaar, vanaf oktober tot maart krijgt hij maandelijks zijn overuren uitbetaald die hij in de toeristische periode tijdens zijn werk als gids gepresteerd heeft. Kroatie heeft slechts één fabriek (aliminiumfabriek) en de werkloosheid is er zeer hoog (40%), ooit was er een Volkswagenfabriek, de meesten werken in de toeristische of maritieme sector. Sommigen proberen te overleven door in grote families bij elkaar te wonen en af en toe geld te ontvangen als iemand werk heeft of gehuwd is in het buitenland.
Op één van de foto's onderaan zie je een creatieve vrouw die wat probeert te verdienen door druiven, dadels, noten, enz... te verkopen opgerold in een stuk papier. Eveneens zie je een foto van een jongeman die op de rand van een brug staat (20 meter hoog) en tegen betaling het water induikt.
Vanaf ons hotel Lapad kan je te voet naar de oude stad Dubrovnik, het is ongeveer een half uurtje wandelen. Je kan uiteraard ook met de bus. De oude stad is volledig omwald met stadsmuren, deze moet je zeker eens bewandelen.
Video Dubrovnik
Kabelbaan naar de berg Srđ
De kabelbaan op de berg Srđ bestaat al sinds 1961 maar werd door de oorlog in 1991 niet meer gebruikt. Na een investering van 5 miljoen Euro in een grote renovatie is deze kabelbaan sinds 2000 terug in gebruik en is het één van de grootste toeristische trekpleisters van Dubrovnik. In de cabine is er plaats voor 30 personen en brengt je in 4 minuten naar de top van de berg waar je een schitterend panorama hebt over Dubrovnik. Er is ook een restaurant en amfitheater.
Video kabelbaan
Kotor
Tijdens de busrit was het een hevig onweer met felle bliksem, keiharde donderslagen en ondergelopen straten, gelukkig was het na de middag een stuk beter met de zon die tevoorschijn kwam. Kotor is een volledig omwalde stad in Montenegro, is heel gezellig met vele winkeltjes en restaurants, smalle straatjes en autovrij. Het vervoer dat er wel aanwezig is, zoals de vuilniswagen, is er elektrisch aangedreven.
Mostar
Mostar is een vanuit Dubrovnik een (te) lange busrit terwijl je er maar zo'n twee uurtjes vrij kan rondlopen. Nog niet alles is er hersteld van de oorlog, je ziet er nog steeds vernielde gebouwen die beschoten zijn geweest. De volledig vernielde brug is nu terug heropgebouwd, de lokale bevolking probeert wat bij te verdienen door voor geld van de brug te springen. De brug is 20 meter hoog, het water is 6 meter diep en rond de 7 graden. Er is wel een gezellig toeristisch deel met winkeltjes en restaurants, aan te raden is er de verse forel. Mostar is een stad die deel uitmaakt van Bosnië en Herzegovina.
Video Mostar
Lokrum
Vanaf de oude binnenstad van Dubrovnik kan je via een boottochtje van 15 minuten naar het eiland Lokrum, de boot vaart om het half uur heen en terug. Lokrum is een klein eilandje met wandelmogelijheden zoals de botanische tuin die je kan bezoeken. Maar eigenlijk is het meer ideaal voor een dagje lekker niks doen al liggend aan de (rots)kust. Er zijn twee restaurants, één met hoofdzakelijk sandwiches en salades, het andere heeft een ruimer aanbod aan warme maaltijden. In beide restaurants is het er aangenaam verblijven, je moet er wel de talloze pauwen bijnemen die vrij rondlopen en over het ganse eiland verspreid zijn.
Promenades
Er zijn twee promenades in Lapad, de ene is toeristisch en mooi met voldoende eetgelegenheden en een paar shops. De andere loopt langs het kleine strand Copacabana maar is tevens ook de minst mooie en minst toeristische.
Restaurants
Restaurant hotel Lapad
Hotel Lapad heeft s'avonds ook een restaurant dat toegankelijk is voor iedereen (dus ook als je niet logeert in het hotel), dit gedeelte is buiten vlak naast het zwembad. Wil je gebruik maken van uw all-in formule dan zit men binnen. De chef van dit hotel tovert s'avonds voor de restaurantgasten echt wel heerlijk maaltijden tevoorschijn die van een hoog niveau zijn.
Konavoka, traditioneel familierestaurant sinds 1966
Opgevulde inktvis met hesp en kalkoen tropical (met ananas en kaas). Oubollige kok die absoluut geen verfijning toevoegt aan zijn traditionele gerechten en nog eens een slonzige bediening ook, de gerechten smaken minder goed dan ze er uit zien. Wel redelijk gezellig zitten in een eveneens ouderwets interieur. Het eten is zijn prijs absoluut niet waard!
Restaurant Mozart
Bediening en kwaliteit van het eten is ok maar de prijs is er veel te hoog. Als toerist word je er eigenlijk gewoon uitgebuit.
Restaurant Agora
Dit restaurant is vebonden aan een hotel en is gelegen vlak aan de promenade in Dubrovnik. We hadden er beide Steak Tuna (tonijn) besteld. De prijs was heel betaalbaar en het werd redelijk snel geserveerd. De smaak was echter zeer matig. De kwaliteit van het eten was ronduit slecht, nog dezelfde avond hadden Cindy en ik lopende diarree, daar had ik op reis nog nooit last van gehad maar dit restaurant kreeg dit na enkele uren prima voor elkaar!
Algemeen
Het hoeft zeker niet duur te zijn om lekker eten. Soms moet je wel een side-dish erbij bestellen als je niet enkel vlees of vis wil zonder groenten of aardappelen.
Hotel Lapad
Onze kamer was niet zo ruim, het balkon was vrij klein (niet geschikt voor dikke mensen) maar wel met zicht op de zee en het hotel is zeer goed gelegen op een paar kilometer van de oude binnenstad dat gemakkelijk te voet te bereiken of met de bus. Vlak voor het hotel is er ook een pendelbootje naar de haven van Gruž. Alles was proper en modern ingericht. Vriendelijk aan de receptie en in de bar. Gratis internet in het ganse hotel, ook een vaste computer aanwezig naast de bar. Zwembad niet extreem groot maar toch voldoende zwemmogelijkheid. Buiten ontbijten was helaas niet mogelijk aangezien alle maaltijden in de veranda werden geserveerd. Het hotel is 's avonds ook een restaurant dat voor iedereen toegankelijk is, de chef in de keuken is een topper!
Video hotel Lapad