Het water van de Dode Zee bestaat uit 27% zout, wel het tienvoudige van normaal zeewater, er is geen leven mogelijk in dit water. Aan het water wordt een geneeskrachtige werking toegeschreven en is zeer geliefd bij de (oudere) westerse toeristen die in de nabijgelegen badplaatsen verblijven voor één van de vele kuuraanbiedingen. Het watervlak ligt op 396 meter onder de zeespiegel en is daarmee het diepste punt op aarde dat in openlucht vrij toegankelijk is.

Foto's

Het verdwijnen van de Dode Zee

Deze Dode Zee kampt wel met problemen. Het gebruik van water uit de Jordaan voor irrigatie zorgt ervoor dat er onvoldoende water de Dode Zee bereikt. Indien het waterniveau op het huidige tempo blijft dalen dan zal deze unieke zee verdwijnen. Er zijn al jaren plannen om een kanaal aan te leggen tussen de Dode Zee en de Rode Zee, het prijskaartje daarvoor is ongeveer 1 miljard Jordaanse Dinar.

Onze autorit

Voldoende veiligheidscontrole in Jordanië is er echt wel! Tijdens onze rit heen en terug zijn we zeker acht maal moeten stoppen voor een controle door de (militaire) politie. We zijn ook twee keer geflitst wegens te snel rijden, de eerste keer heeft onze chauffeur een boete kunnen afwenden maar de tweede keer lukte het niet. De boete was 20 Dinar, maar onze "cowboy" had enkel een briefje van 50 Dinar en de politie had te weinig wisselgeld en gaf slechts 20 Dinar terug... Gelukkig kon ik zijn briefje van 50 wisselen. Ook onze chauffeur naar Petra was van hetzelfde slag.

Drijven op het water

Ik kon het altijd moeilijk geloven en vond dit zo eigenaardig, drijven op het water! Gewoonweg niet kunnen zinken, zelfs zwemmen is nauwelijks mogelijk. Maar waarachtig, het klopt volledig. Je kan gewoon liggen dobberen op je rug in het water, op je buik lukt dit niet want je kantelt om. En zwemmen? Dat lukt een beetje als je op uw rug erin ligt. Het is de bedoeling dat je eerst je lichaam insmeert met vettige modder die in emmers op het strand uitgestald staan. Dan de modder laten opdrogen, althans dat is de bedoeling, maar ik moet je zeggen dat je hiervoor wel erg lang in de zon mag zitten bakken. De meeste mensen gaan na een klein half uurtje dan ook gewoon het water in met de nog natte modder op het lijf. Heb je een klein wondje dan voel je het wel even prikken, ook kan kan het bij mannen (en vrouwen) prikken op plaatsen waar je je geschoren hebt. Let echter wel op dat je geen water in de ogen krijgt, want dat is echt niet aangenaam, zeker als je lenzen in hebt. Zelfs het water van de zee voelt enorm vettig aan, als je eruit komt dan lijkt het alsof je net met olie bent ingesmeerd. Ga niet in de Dode Zee als er geen douche in de buurt is want je snakt er echt wel naar!