Vakantie Jordanië 2010
Onze reis naar Jordanië (2010) was toch wel ietsje anders dan een vakantie naar bijvoorbeeld Spanje, Turkije, Griekenland, enz... Het is in de eerste plaats wel wat langer op het vliegtuig zitten, zo'n 5 uur, en het is ook minder westers. Zo zal je er vooral gesluierde vrouwen zien, als je ze al op straat ziet rondlopen want eigenlijk zijn het vooral de mannen die buitenkomen. Jordanië is een land dat wel wat te bieden heeft, je moet zeker een bezoek aan de woestijn Wadi Rum in uw planning opnemen. Naar het wereldwonder Petra ga je best ook eens, en eens gaan ronddobberen in de Dode Zee is ook wel een optie, natuurlijk nadat je je hebt ingesmeerd met modder! Onze vakantie naar Jordanië was twee weken verblijf in het Radisson Blu hotel, in de maand juni, wat dan het laagseizoen is wegens te warm. Op sommige dagen was het er 47 graden.
Een veilig land
In Jordanië is de kans op bomaanslagen vrij klein, de controles zijn er dan ook in overvloed. Ook voor de toeristen wordt een veiligheidsgevoel gecreëerd, aan de toegang tot zowat elk hotel staan scanners en metaaldetectors opgesteld. De bagage wordt er meerdere keren gecontroleerd. Hou er ook rekening mee als je met de auto er op uit gaat dat je meerdere keren zal gecontroleerd worden door de politie.
Tala Bay
Ons hotel Radisson Blu (dat echt een klasse hotel is!) was gelegen te Tala Bay. In de haven heb je er een aantal winkeltjes en restaurants, het was er enorm rustig, soms hadden wij het gevoel dat we de enige toeristen waren die er rondliepen. Sommigen beschrijven Tala Bay dan ook als een spookstad, maar dan wel één die echt heel verzorgd en netjes is.
Drank
Je kan er wel degelijk alcoholische drank kopen, zowel in het het hotel als in Tala Bay en andere plaatsen, maar misschien vermijd je toch beter om er op vakantie te gaan tijdens de periode van de Ramadan. De lokale alcoholische drank is Arak, verder tal van frisdranken en flessenwater. Het leidingwater is er niet slecht maar toch drink je er beter niet van want er is chloor aan toegevoegd, voor de ijsblokjes gebruikt men dan ook geen leidingwater.
De lokale drank
De lokale alcoholische drank die bij de Arabische gerechten wordt gedronken is Arak. Het is een anijsdrank die met water wordt verdund en een melkwitte kleur krijgt. In Jordaanse restaurants en bars wordt deze met ijs gedronken. Wij hebben ruimschoots genoten van dit drankje, soms zelfs iets te veel. En nee, op onderstaande foto was ik (nog) niet dronken.
Petra
Voor velen is een bezoek aan, één van de zeven wereldwonderen, Petra het hoogtepunt van hun vakantie naar Jordanië, voor mij was dit de uitstap naar de woestijn Wadi Rum. In de film “Indiana Jones and the last Crusade” van Steven Spielberg, zie je de acteur Harrison Ford en compagnie in Petra op zoek naar de Heilige Graal. Petra is een in rotswand uitgehouwen stad en is een belangrijk monument voor de mensheid. Mozes moet de eerste persoon geweest zijn van wiens bezoek aan Petra historische verslagen bewaard zijn gebleven. Het water dat Mozes hier, volgens de bijbel, uit de rots sloeg stroomt nog steeds in een geul langs de weg. De tocht naar de 'schatkamer' van de eigenlijke stad Petra loopt doorheen een twee kilometer lange kloof van amper vijf meter breed en 80 meter hoge wanden in zandsteen. Zorg zeker dat je water mee hebt want anders verdorst je! Als de wandeltocht je iets te ver is dan is het ook mogelijk om je te laten vervoeren met paard en kar, je wordt dan wel helemaal door elkaar geschud.
Onze autorit
Onderweg van Aqaba naar Petra hadden we een zeer onveilige chauffeur, we hadden drie maal bijna een auto ongeluk. Twee maal bijna een botsing met een andere auto en één keer maaide hij op een haar na vier honden van de baan! De chauffeurs zijn daar zeker niet van de beste, ook die tijdens onze rit naar de Dode Zee was een levensgevaarlijke man.
De Dode zee
Het water van de Dode Zee bestaat uit 27% zout, wel het tienvoudige van normaal zeewater, er is geen leven mogelijk in dit water. Aan het water wordt een geneeskrachtige werking toegeschreven en is zeer geliefd bij de (oudere) westerse toeristen die in de nabijgelegen badplaatsen verblijven voor één van de vele kuuraanbiedingen. Het watervlak ligt op 396 meter onder de zeespiegel en is daarmee het diepste punt op aarde dat in openlucht vrij toegankelijk is.
Het verdwijnen van de Dode Zee
Deze Dode Zee kampt wel met problemen. Het gebruik van water uit de Jordaan voor irrigatie zorgt ervoor dat er onvoldoende water de Dode Zee bereikt. Indien het waterniveau op het huidige tempo blijft dalen dan zal deze unieke zee verdwijnen. Er zijn al jaren plannen om een kanaal aan te leggen tussen de Dode Zee en de Rode Zee, het prijskaartje daarvoor is ongeveer 1 miljard Jordaanse Dinar.
Onze autorit
Voldoende veiligheidscontrole in Jordanië is er echt wel! Tijdens onze rit heen en terug zijn we zeker acht maal moeten stoppen voor een controle door de (militaire) politie. We zijn ook twee keer geflitst wegens te snel rijden, de eerste keer heeft onze chauffeur een boete kunnen afwenden maar de tweede keer lukte het niet. De boete was 20 Dinar, maar onze "cowboy" had enkel een briefje van 50 Dinar en de politie had te weinig wisselgeld en gaf slechts 20 Dinar terug... Gelukkig kon ik zijn briefje van 50 wisselen. Ook onze chauffeur naar Petra was van hetzelfde slag.
Drijven op het water
Ik kon het altijd moeilijk geloven en vond dit zo eigenaardig, drijven op het water! Gewoonweg niet kunnen zinken, zelfs zwemmen is nauwelijks mogelijk. Maar waarachtig, het klopt volledig. Je kan gewoon liggen dobberen op je rug in het water, op je buik lukt dit niet want je kantelt om. En zwemmen? Dat lukt een beetje als je op uw rug erin ligt. Het is de bedoeling dat je eerst je lichaam insmeert met vettige modder die in emmers op het strand uitgestald staan. Dan de modder laten opdrogen, althans dat is de bedoeling, maar ik moet je zeggen dat je hiervoor wel erg lang in de zon mag zitten bakken. De meeste mensen gaan na een klein half uurtje dan ook gewoon het water in met de nog natte modder op het lijf. Heb je een klein wondje dan voel je het wel even prikken, ook kan kan het bij mannen (en vrouwen) prikken op plaatsen waar je je geschoren hebt. Let echter wel op dat je geen water in de ogen krijgt, want dat is echt niet aangenaam, zeker als je lenzen in hebt. Zelfs het water van de zee voelt enorm vettig aan, als je eruit komt dan lijkt het alsof je net met olie bent ingesmeerd. Ga niet in de Dode Zee als er geen douche in de buurt is want je snakt er echt wel naar!
De woestijn Wadi Rum
Wadi Rum is een prachtige vallei met rotswanden van zandsteen en graniet. Nooit de film van David Lean uit 1960 'Lawrence of Arabia gezien'? Bezoek deze wonderbaarlijke woestijnvlakte dan gewoon zelf! Dit was voor mij echt wel het mooiste van onze reis naar Jordanië, iets om nooit meer te vergeten. Trouwens, ook delen van de film 'The Mummy' (1999) en 'Red Planet' (2000) werden opgenomen in Wadi Rum. En sinds 2003 verandert de woestijn, één keer per jaar, in een grote danstempel door het 'Distant Heat Festival' met dj's als onder andere Tiesto en Armand van Buuren.
Onze uitstap naar Aqaba
Aqaba, de Jordaanse havenstad, is de afgelopen 25 jaar enorm veranderd, het aantal inwoners steeg van 7000 naar 70.000. Je ziet er kamelen op het strand en gesluierde vrouwen, als toerist zal je er geen goede indruk maken in uw bikini. Er waren trouwens geen toeristen op te merken op het strand.
Een mooie stad? Nee, dat is het zeker niet, het geeft nogal een slordige en vuile indruk. Mijn vriendin voelde er zich als vrouw zelfs niet op haar gemak en wilde er later ook niet naar teruggaan, de mannen staren je zeker aan. Het ziet er nog behoorlijk authentiek uit, wat natuurlijk geen nadeel hoeft te zijn. Er zijn voldoende mogelijkheden om te eten en drinken, maar het nodigt allemaal nog niet zo uit om er als toerist ook naar binnen te gaan. Ze hebben wel nog wat te leren op dat vlak. Zelf zijn we in Aqaba gaan eten bij de Mc Donalds... waar we door een koppige slak van een werknemer uitzonderlijk lang op onze burger hebben moeten wachten (en dat in een fastfood restaurant).
De winkels
Je hebt er winkels en we hebben zelfs een klein shoppingcenter gevonden, maar net zoals de restaurants zal je er niet overal even snel gaan binnenwandelen, niet uitnodigend genoeg. In het shoppingcenter hebben we een aantal aankopen gedaan, we waren er trouwens de enige die er rondliepen. Dat ze in de maand juni echt niet veel toeristen verwachten blijkt uit het feit dat 1 uitbater zomaar eventjes 3 winkels openhield (een kledingwinkel, sierraden en een kunstwinkel), helemaal alleen! Ik heb er een T-shirt gekozen en mijn vriendin heeft ook kleding gekocht, bij het aanpassen ervan maakte de louche verkoper handig gebruik om even over het poepje van mijn vriendin te wrijven, zogezegd het kledingstuk wat gladstrijken... Hij heeft dan nog gratis oorbellen voor haar gemaakt.
Terug naar ons hotel
Op onze wandeltocht in Aqaba zijn we op een gegeven moment aangeklampt door twee jonge gasten die nauwelijks Engels spraken. Uiteindelijk snapten we dat ze vroegen hoe laat het was, ze gaven ons dan een zeer stevige en lange handdruk en wilden met ons een Pepsi cola gaan drinken. Geen idee wat uiteindelijk hun bedoeling was, want we zijn er niet op ingegaan. Om terug te keren hebben we een taxi genomen. De taxichauffeurs aldaar halen boekjes tevoorschijn met handgeschreven referenties van tevreden toeristen die bijvoorbeeld drie dagen gebruik gemaakt hebben van de chauffeur zijn diensten.
De Rode zee
De Rode Zee is gelegen tussen Azië en Afrika. Op zijn breedste is hij maximum 360 kilometer breed. In het noorden grenst de zee aan Israël en Jordanië. De Rode Zee is beroemd vanwege zijn prachtige koraalriffen, ze behoren tot de rijkste koraalriffen van de wereld. Het water is helder en relatief warm.
Het onderwaterleven in de Rode zee
In tegenstelling tot de Dode Zee, waar geen leven mogelijk is, bruist de Rode Zee van het leven. Je vindt er heel wat koralen en ook mooie koraalvissen met prachtige kleuren, er zwemmen ook haaien in de zee zoals de grijze rifhaai en de gevaarlijke oceanische witpunthaai. Tijdens onze vakantie waren er dagen dat we niet in de zee mochten zwemmen omdat er volgens de strandredder haaien in de buurt waren. In eerste instantie dachten we dat dit misschien een grapje was, maar na een beetje zoekwerk op het internet bleek dat er wel degelijk al een nieuwsgierige Franse toeriste is doodgebeten in de Rode Zee, dit was aan de Egyptische kust. In december 2010, werden 4 duikers aangevallen door haaien, van een Russische duikster werd een hand afgebeten.En een Duitste toeriste werd gedood terwijl ze snorkelde aan de badplaats Sharm el-Sheikh.
Tala Bay
Op wandelafstand van ons hotel kan je naar de jachthaven Tala Bay. Deze haven is niet zo groot maar je vindt er wel enkele winkeltjes, een paar restaurants, een bank, een market en zelfs een winkel met alcoholische dranken. We zijn er regelmatig iets gaan drinken, eten en inkopen gaan doen. Eveneens kan je daar tickets kopen voor onder andere de Neptunus boot.Tala Bay is echt wel heel mooi en bijzonder rustig, we hebben ons dikwijls afgevraagd waar de toeristen nu toch zijn. Sommigen vinden het zelfs te verlaten om er 's avonds te wandelen, ten onrechte, want het is er wel veilig hoor.
De Neptunus boot
Met de Neptunus boot kan je de onderwaterwereld verkennen zonder je nat te maken, je hoeft dus niet te gaan snorkelen als je de prachtige koralen (het is trouwens verboden om koralen en schelpen het land uit te voeren) wil ontdekken in de Rode Zee. Tickets daarvoor kan je onder andere gaan aankopen in de jachthaven Tala Bay, maar het is wel even geduld hebben want deze shop werd toen opengehouden door een vrouw die eveneens daarnaast een kledingwinkel uitbaat (ook de jonge man die een souvenierswinkeltje openhield was eveneens ook nog kapper een eindje verderop). De openingsuren die uithangen aan het vensterraam moet je niet te nauw nemen, men doet eerder open als men er zin in heeft.
Is de Neptunus boot een aanrader?
Goh, niet echt zo interessant voor volwassenen maar kinderen zullen het waarschijnlijk wel leuk vinden. Je zit ook in een vrij oncomfortabele houding daar beneden. Als je deze boottocht doet zorg er dan voor dat je aan de rechterkant gaat neerzitten voor het beste uitzicht. Wij zaten aan de linkerkant, we gingen er van uit dat we bij de terugtocht wel onze kans zouden hebben om alles te overzien maar dat was er naast gedacht, bij het terugkeren werd iedereen aangemaand om boven op het dek te gaan plaatsnemen.
Ons hotel Hotel Radisson Blu
Hotel Radisson Blu in Jordanië is een vrij groot complex met 5 zwembaden, onmiddellijk gelegen aan het privé strand, heel mooie kamers met gratis toegang tot internet, verschillende restaurants en bars en vriendelijk hulpvaardig (vooral Aziatisch) personeel. Bij het aankomen aan het hotel wordt uw bagage nog eens extra gecontroleerd met een detector.
Onze kamer
Onze kamer was gewoon de standaard versie maar toch heel ruim, vrij groot en netjes met zicht op de zwembaden en de Rode Zee. De kamer werd dagelijks netjes gepoetst en de minibar was tijdelijk gratis, wat er in stond mocht je zonder te betalen leegdrinken, voor het bijvullen werd wel een bedrag gevraagd. De kamerjongen "Rex" deed wel heel erg zijn best, steeds enorm vriendelijk lachend en bij het geven van een fooi toonde hij zijn origami-kunsten, maar dan niet met papier, wel met de dekens en de gordijnen. Hij was afkomstig uit de Filipijnen en was aan zijn laatse werkdagen toe want het hoogseizoen was voorbij. Hij ging dan terugkeren naar zijn land waar zijn vrouwtje hem opwachtte en hoopte dat hij er weer mocht werken in het nieuwe hoogseizoen. Er staat een foto van hem op deze pagina.
De zwembaden
Vijf vrij grote zwembaden, dus niet van die miniplasjes met een druppeltje water erin (zoals in sommige hotels met meerdere zwembaden). Lig je lekker te zonnen en heb je geen zin om je te verplaatsen dan wordt uw maaltijd gewoon tot aan uw ligzetel gebracht. Met regelmaat komen er ook meisjes rond met vochtige lekker ruikende ijskoude doekjes dat even voor extra verkoeling zorgt. Soms gingen ze ook rond met de vraag of men uw zonnebril niet gratis moet poetsen.
De luchthavens
Je hebt drie belangrijke luchthavens in Jordanië. De "Queen Alia International Airport" en "Marka" in Amman, en de "King Hussein International Airport" in Aqaba. Alle Europese luchtvaartmaatschappijen hebben een rechtstreekse verbinding met de Queen Alia International Airport. Deze luchthaven ligt op 30km van de hoofdstad Amman. De Jordaanse luchvaartmaatschappij Royal Jordian Airlaines vliegt het meest op Amman, zowel vanuit Brussel als Amsterdam. Je mag rekenen op een vliegtijd van ongeveer vijf uur. Wij landden op de luchthaven in Aqaba, enkele kilometers gelegen van ons hotel en de Rode zee.