Lokale keuken in Montenegro

Montenegro heeft een gevarieerde keuken waarbij je genoeg mogelijkheid hebt om een keuze te maken uit vis en vlees. Vis zal je vooral aan de kust vinden en aan het meer van Skadar. Vlees vindt je vooral in het binnenland en in het noorden. Een lekker en typisch vleesgerecht in Montenegro is de gerookte ham. Deze is iets zouter dan de Italiaanse gerookte ham.

Typische lunch

Indien u zin hebt in een typische Montenegrijnse lunch, probeer dan zeker eens de palačinke. Dat is een warme pannenkoek die je met vanalles kan laten opvullen, van kaas tot ijs.

Snelle hap 

Bij zowat elke bakker in Montenegro kan je de Burek kopen. De Burek is een deeggerecht dat gemaakt wordt in veel landen die ooit behoord hebben tot het Ottomaanse Rijk. Burek komt oorspronkelijk uit de Turkse keuken. Het wordt meestal gemaakt met blader- of filodeeg en kan gevuld zijn met kaas, gehakt of groente (meestal spinazie).

Dranken

Eén van de bekendste dranken in Montenegro is de Rakija. Het is een sterke likeur die je kan verkrijgen in verschillende smaken zoals perzik, druif, appel, ...

Montenegro heeft ook verschillende wijngaarden in het binnenland rond de hoofdstad Podgorica. De bekendste wijn is de Plantaže. Het bedrijf produceert rode en witte wijnen. Ze hebben ook een goede Chardonnay.